A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottsága,
a Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete és
a Magyar Pedagógiai Társaság
2021. szeptember 24-25-én Debrecenben és az online térben rendezi meg
a Kiss Árpád Emlékkonferencia sorozat XII. tudományos tanácskozását

Interdiszciplináris pedagógia a bizonytalanság korában

címmel.

Konferenciánk az 1999-ben „Interdiszciplináris pedagógia és a tudás társadalma” címmel megrendezett I. Kiss Árpád Emlékkonferencia hagyományait kívánja folytatni: megnevez egy központi problémakört, de közös megbeszélések tárgyává szeretné tenni az aktuális pedagógiai gondolkodás, kutatás és gyakorlat valamennyi felmerülő problémáját.

2020 első hónapjaitól kezdve a világ történéseit a Covid 19 vírus keltette pandémia határozza meg. A társadalom működésének időlegesen majdnem teljes felfüggesztéséhez vezető újkori világjárvány az élet minden területét, így az oktatási rendszert is alapjaiban új kihívások elé állította. Az általánossá váló digitális munkarend kényszerű megoldást jelentett a jelenben történő helytállásra, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos dilemmáknak azonban ez csak az egyik oldala. A másik oldal ennek az időszaknak (és talán még az ezt követő éveknek is) a távoli jövőig elnyúló hatása, azaz annak feldolgozása, hogy milyen hosszabb távú intellektuális, szociális és lélektani következményekkel járt és jár még a vészhelyzeti távolléti oktatás.

Ezzel a kivételes folyamattal kapcsolatos kérdések megvitatására hívjuk Önöket a XII. Kiss Árpád Emlékkonferenciára. Várjuk a bizonytalanság korában megjelenő neveléstudományi dilemmák általános, generalista megközelítéseit, illetve az oktatás és nevelés jól körülhatárolható konkrét problémáinak elemzését célzó témajavaslataikat is.

Debrecen – Budapest, 2021. május 30.

Buda András
DE Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet
Kiss Endre
ELTE BTK – OR-ZSE